2023. május 12., péntek

MERÉSZ ÁLOM


[ Megjelenés 2019. december 26. •  Archiválva 2023. május 12.]
• MERÉSZ ÁLOM •
(Forbidden Dreaam) 
Két szinészlegenda egy legendás filmben 

Rövid tartalom: A koreai ábécé kifejlesztéséről és elterjesztéséről ismert Szedzsong király (1397–1450) a hangul mellett számos találmány kifejlesztéséhez is hozzájárult, melyek mind erősítették a koreai nemzeti identitást a Ming-fennhatósággal szemben. E nagyszerű találmányok egyikének megálmodásáról és megalkotásáról szól a Merész Álom. A film Szedzsong Király (King Sejong) évkönyveinek 1442-es bejegyzésén alapul, miszerint a király balesetet szenvedett új gyaloghintójával, melyet egy bizonyos Csang Jongsil tervezett. Jongsilt az udvarba hívatták kihallgatásra. A Merész álom ennek a valós eseménynek elképzelt előzményeit és következményeit mutatja meg egy gyönyörű barátság kezdetén és végén keresztül. Szedzsong király (Han Suk-kyu) a Csoszont sújtó aszály miatt felismeri, hogy országának a Mingétől különböző időszámításra van szüksége. Csoszonnak saját időmérő- és csillagászati eszközökre van ahhoz szüksége, hogy a mezőgazdaság megfelelően működhessen. Terveinek megvalósítására váratlan helyről érkezik a segítség, egy zseniális elméjű rabszolga, Csang Jongsil (Choi Min-shik) személyében. A király és a rabszolga már az első pillanatban jól megértik egymást, és a közös munka közben mély barátság születik meg közöttük. A nemesek nem nézik jó szemmel a rabszolgasorból felszabadított tudós udvarbéli jelenlétét, sem a király szembemenetelét a Ming-dinasztivál. Szedzsong és Jongsil szeme előtt azonban folyamatosan ott lebeg a közös, merész álom, hogy csodás találmányaikkal jobbá tegyék a világot.
Rendező: Hur Jin-Ho
Forgatókönyvíró: Jung Bum-Sik , Lee Ji-Min
Producer: Kim Cheol-Yong, Kim Won-Guk
Operatőr: Lee Mo-Gae
 
Két szinészlegenda egy legendás filmben 
 A Merész álom fókusza a felvilágosult király és a rabszolgából lett tudós lehetetlen és lehetetlent nem ismerő barátságára összpontosul. Szedzsong és Jongsil figurája az egész film alapja, ezért is különösen fontos, hogy e szerepekbe megnyerő és hiteles színészek kerüljenek. Szedzsong király megformálására a szerepben már jártas (Tree With Deep Roots-sorozat, 2011), veterán Han Suk-kyút kérték fel, Csang Jongsil szerepére pedig Korea egyik színészlegendáját, Choi Min-shiket. A két színésznek volt már szerencséje egymáshoz a vásznon (No. 3, 1997; Shiri, 1999), de ilyen személyes, lehengerlő duettre most először adódott lehetőségük.

• Várjuk véleményed a megjegyzés rovatban! •

4 megjegyzés:

  1. Biztos vagyok, hogy csodálatos a történet. Hiszen már a "Nagy Sejong király" című sorozatban is kiemelkedő szerepet szánt a film-stáb Jongsilnak, aki alacsony sorból emelkedett ki . Életét és zseniális meglátásait mindvégig Sejong királynak szolgálatába állította. Kettőjük barátságában rejlő erő emelte a koreai nemzetet egyre magasabbra és magasabbra.-Köszönöm szépen ezt filmet is. Meg fogom nézni.

    VálaszTörlés
  2. Nem tudtam erről a filmről! de nagyon örülök hogy feltettétek! Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm ez a nagyon szép történetet ami összefoglalója volt a Jang Yeong -Sil és a A nagy Sejong Király sorozatnak ,mind remek történetek voltak .

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm ezt a csodás filmet .

    VálaszTörlés

Kedves Felhasználó! Kérések, kérdések esetén használja a "KAPCSOLAT" opciót.